Частният очен център Д-р Маринови в приземния етаж на ДКЦ.

Заседанието на общинския съвет в Шумен започна с въпрос на Данаил Данчев: шуменският кмет знае ли, че работещите в очното отделение на шуменската болница подават предизвестие за напускане? През миналата година няколко пъти местният парламент коментира затварянето на очното отделение по сигнал на лекари и пациенти.

Ние попитахме тогава д-р Димитър Костов – изпълнителен директор на „МБАЛ-Шумен” АД, вярно ли е това.  На 25 юли 2023 г. той отговори: „„Може да има проект за частен очен център, но процедурата за регистрирането му е дълга. Закриването на очното отделение не стои като проблем за обсъждане сега. Времето ще покаже какво ще се случи. Ако д-р Маринов отиде с лекарите от отделението в частния си очен център, тогава ще мислим. Дали има приватизация на дейност? Ами то е същото положение с отделението за хемодиализа на болницата. В Шумен се разкри втора частна хемодиализа. А в много областни болници няма очни отделения. Например, в МБАЛ-Добрич няма. Това са фантазии. Не знам кога би могло да се закрие очното отделение при евентуална ситуация, кой ще е директор на болницата тогава и т. н.“

В същия ден посетихме очното отделение на място. Беше препълнено от пациенти, дори от съседна Турция, които бяха много доволни от операциите си в него. Срещнахме се и с д-р Марин Маринов, началник на очното отделение от октомври 2021 г. Визитката му е впечатляваща. Роден е през 1984 г. в Шумен. Завършва ПМГ „Н. Попович“ и МУ-София. От 2009 г. до 2014 г. работи като медицински представител към „Унифарма“ ЕООД – София. От 2011 г. до 2012 г. специализира очни болести в СОБАЛ „Д-р Тасков“ – Търговище, където е назначен и за лекар-ординатор. От 2013 г. до 2015 г. е в Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна. През 2014 г. става асистент в Катедра по „Очни болести и зрителни науки“ в МУ-Варна. От 2014 г. е лекар-ординатор в „Специализираната болница по очни болести с активно лечение – Варна” ЕООД, която скоро стана университетска. Преди година гръмна скандалът с впечатляващите възнаграждения на директорите на болниците, а нейният шеф беше декларирал доходи 1 милион лева за 2022 г.

Д-р Маринов е доктор е по медицина с тема на дисертационния труд: „Характеристика на УВ натоварването на преден очен сегмент“ от 2018 г. Има защитен Полезен модел към Патентно ведомство с № 2939 U1 „Дозиметър за ултравиолетова радиация“. В периода 2018 – 2019 г. е гл. асистент по очни болести в катедра „Очни болести и зрителни науки“ към МУ-Варна. През 2019 г. работи в Очната клиника Шумахер/Д-р Фаргали, Боттроп, Северен Райн-Вестфалия, Германия. След практически курс по Факоемулсификация в Ченай, Индия, постъпва в очното отделение към МБАЛ Шумен. Става гл. асистент в УС „Оптометрия“ към МУ- Варна. От ноември 2021 г. е началник на очното отделение към МБАЛ-Шумен.

Досега д-р Маринов работи на две места, съчетава преподавателската с клиничната си практика на офталмолог. Ще бъде ли закрито очното отделение след старта на частния очен център в ДКЦ?  Преди шест месеца той отговори: „Това не мога да го коментирам въобще, защото такива планове към момента нямаме. В отделението има пет легла, правим по 70 оперативни процедури на месец, около 800 операции годишно. В частния центъра ще има еднодневна хирургия, но няма да се дублира с дейността в очно отделение на болницата. В МБАЛ много неща не се извършват поради липса на апаратура, каквато ние ще имаме в очния център в ДКЦ. Например, вътрешноочни инжекции за поставяне на медикаменти за диабетна ретинопатия, макулна дегенерация, очен скенер. Част от апаратите са вече осигурени. За тези процедури сега шуменските пациенти пътуват до Варна и Търговище. Това са болни с глаукома, диабетна макропатия, диабетна ретинопатия, процедури с лазери за преден и за заден сегмент… Много от медикаментите, необходими за тези манипулации не се заплащат от здравната каса в Шумен, защото тя изисква протокол. А той се издава след изследвания на пациента, които не се правят в нашия град. Когато ние издадем протокол в частния очен център, касата ще заплати скъпите медикаменти за манипулациите. Сега за някои от тях пациентът пътува по четири пъти на месец в продължение на три месеца“.

д-р Марин Маринов

На здравния пазар в Шумен отдавна е факт „Офталмогичното семейство“ – младите специалисти Марин и Славяна Маринови, техните майки д-р Нейкова и д-р Давидова, безспорни професионалисти. Младите искат иновации, възрастните помагат с опита. Трябва да прибавим и архитекта във фамилията, който е свързан с градоустройството на центъра на Шумен. А той знае, че най-апетитното място за здравен бизнес е корпусът на бившата детска поликлиника. Срещу него, на другия бряг, е районната здравна каса, наоколо са аптеки, клинични лаборатории и т. н., макар потокът от пациенти, за които всички се борят, да диша вонята да контейнерите в съседство, да се спъва в пропаднали тротоарни плочни и чакъл, паркинги – ров до ров, бурен до бурен. Чужденци това лято купуваха закуски до поликлиниката и питаха: къде е центърът на Шумен? Това е центърът на Шумен!

На наше питане в Министерството на здравеопазването тази година ни отговориха, че закриването на очното отделение в МБАЛ-Шумен не е от компетенциите на Общото събрание на акционерите. Отговорът трябва да се търси от директора. Частният очен център има разрешение за дейност.

Днес д-р Костов коментира ситуацията така: „Очното отделение все още работи, има договор със здравната каса за 2024 г. Д-р Маринов, началник на отделението, е предложил на персонала да се реализират в неговия частен център. Два пъти лекарите и медицинските сестри идваха при мен и казаха, че не искат да работят в условията на спешност. Вярно е, че спешността не е голяма. Мъча се да ги убедя да не напускат, но така са решили. Какво мога да направя? При мен тъмни работи няма. Приватизация на дейност за мен няма. Никой не може да напусне болницата, ако не иска…”

д-р Снежана Начева

Нашият разговор е бил предаден на д-р Снежана Начева, която сама ни потърси. Тя каза: „Д-р Костов направи всичко възможно да ни задържи – мен и д-р Мартинова. Моят шеф – д-р Марин Маринов, е млад специалист, реши да направи очен център. Апаратурата там предлага повече възможности от оборудването на очното отделение в болницата. Работим добре с него. Той покани всички от нашето отделение да се преместим в частния му център. Работим добре с него и ще е престъпление, ако не отидем. С тези дейности тук нямаме избор. Д-р Костов прояви разбиране. Сега д-р Мартинова е в чужбина. Аз съм сама и оказвам съдействие на пациентите в очно отделение нонстоп. До 29 февруари имаме график с д-р Мартинова. Започне ли да функционира частният очен център на д-р Маринов, ние двете ще продължим да обслужваме пациентите на ТЕЛК и да консултираме пациенти на други отделения в болницата. Лично аз не напускам обидена болницата. Аз и д-р Мартинова сме в пенсионна възраст, сестрите и санитарите – също. Общо 90 процента от персонала в очното отделение са пенсионери. Две сме лекарките, нямаме физическа възможност да останем и да поемаме спешността за очните болести 24 часа в денонощието. Идват от областите Шумен, Разград, Търговище. Да, спешността по нашата специалност е ниска – 10 процента. Плановите операции са 90 процента, основно за катаракта /перде на окото/. Ако нямаме частен очен център в Шумен, варненци ще направят частна клиника в тук. И вече я правят! Това ли искаме? Аз съм с 40 години стаж, като последните 24 години поемам спешни пациенти. С д-р Мартинова взехме решение да напуснем очно отделение. Не напускаме отделението обидени. Досега имахме добро отношение към нашата работа…”

Явно закриването на очното отделение в Шумен не е „фантазии”. Тази година то става на 80 години. Славната му история приключва на 1 март 2024 г. Както казват в Лекарския съюз, „капитализмът в здравеопазването дойде, здравният пазар се преразпределя…”

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име