Димитър Караиванов и Цанислав Петков със Симфониета - Шумен

В навечерието на 24 май шуменските симфоници ни поканиха на празничен концерт „Шедьоври на българската музика и поезия”. Преодоляхме дъждовния порой и стигнахме до залата. Твърде малко присъстващи. По същото време беше концертът за тържествено връчване на „Наградата на Шумен в системата на образованието и науката“ за 2023 г. с участието на Тримата български тенори. За кой ли път съвпадат културни събития и публиката е раздвоена, че и разтроена! Има ли въобще стратегия и дългосрочно планиране на културния живот в община Шумен? По традиция наградите се връчват преди празничното шествие на образователните и културните институции на самия 24 май. Това дублиране на културни събития беше само началото на разочарованието в концертната зала „Проф. Венета Вичева”.

Потискаща е мизерията на съдраните столове, лошото осветление, дискомфорта на сцената и в гримьорните. При тази смяна на правителства и несигурност за финансиране на проектите за култура, никой вече в Шумен не вярва, че ще имаме ремонтирана концертна зала. Втори месец няма заместник-кмет по култура. Кастинг ли ще прави кметът Христо Христов, или ще ухажва културно грамотни и опитни хора за поста, не знаем, но това не може да продължава повече. В сайта на общината е пълно информационно затъмнение, нищо за дирекция „Образование, наука и култура”.

Когато общински съветник, член на комисията по култура, попитал Светослава Хайнова, заместник-кмет по социални политики и образование, защо двата празнични концерта съвпадат, тя отговорила: „Моят концерт е награждаването на отличените в образованието”. На кого е концертът на Симфониета-Шумен? И симфониците, и публиката бяха обидени от това отношение.

На сцената нямаше никаква празнична украса. Иначе традиционните хризантеми си получиха диригентът и актьорът. Никакво приветствено слово! Много бързо общинарите забравиха, че през 2024 г. цяла България чества 125 години от рождението на Панчо Владигеров. Шуменската програма приключи на 11 май.

За 24 май симфониците бяха подготвили произведения на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Петко Стайнов. Дирижира Цанислав Петков, директор и главен ръководител на оркестъра в Хасково, чест гост на шуменци. Както винаги елегантен, с фрак, изключително прецизен и с уважение към зрителите, дори те да са малобройна публика. Пълен контраст с  актьора Димитър Караиванов, който е бил в трупата на шуменския театър в периода 2003-2012 г., а сега е в състава на Държавния куклен театър в Търговище. Той чете стихове от Вазов, Славейков, Ботев, Яворов, Христо Фотев, Стефан Цанев, Валери Петров, Петя Дубарова. Поне стихотворенията „Български език”, „Татковина”, „Хаджи Димитър”, „Две хубави очи” да беше научил наизуст! Актьор с 20-годишен стаж. „Та това са образците на българската поезия! Може ли такова нещо?”, възмутиха се присъстващи.

Сценаристите на тази музикално-поетична гала са от Симфониета-Шумен. Но къде са ръководителите на общинската култура? Знаят ли какво се подготвя за зрителите? Много сме си занижили критериите и подценяваме публиката. Класическата музика е възможно най-високото изкуство, което от векове движи света – то е философия и политика. Иначе нямаше да имаме Химна на Европа – „Ода за радостта”, част от Деветата симфония на Бетовен, написана преди 200 години. Нито рапсодия „Вардар”, с която Владигеров направи известна българската класическа музика.

В Шумен сме ударили дъното, макар тук да е създаден първият български оркестър от Михай Шафран през 1850 г. Загубихме диригента Станислав Ушев, Калина Василева е вече в друг град и с друга лична перспектива. Музикантите застаряват. Симфоници от Варна и Враца спасяват концертите в нашия град. Благодарим на всички диригенти, които идват, за да поддържат огънчето на шуменския оркестър. И тук е мястото да поздравим диригента Любомир Денев-син, много често е наш гост, който на 24 май получи отличието „Златно перо” за принос към българската култура. Може би някой ще се сети да го поздрави, когато ни гостува на 13 юни.

Местната власт, общинският съвет заедно с професионалисти-музиканти и обществени дейци трябва да седнат и да обмислят сериозно бъдещето на Симфониета-Шумен за следващия творчески сезон. Кризата за инструменталисти е в цялата страна, но в много градове се привличат млади музиканти с общински жилища, с доход на второ работно място /музикални школи, камерни състави/. Проблем има даже с диригентите на хорови формации в Шумен, а както знаем търсят се музиканти за духовия оркестър. Заедно с училищата трябва да се помисли за възпитанието на млада музикална публика. Да правим култура, а не халтура.

Духовното здраве ни е по-важно от физическото, защото първо боледува душата, а после – тялото. Може би общината трябва да осинови филхармонията. Шефовете и служителите на общинските дружества са с по-високи заплати от тружениците на петолинието. Поканете кандидат-депутатите при Симфониета-Шумен. Поне веднъж да се сетят за духа на народа си. Празничните речи свършиха. Ред е да видим истинската грижа за хората на изкуството, които са най-добрият посланик на България пред света.

На времето Радой Ралин каза: „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра”. Кой дирижира културата в община Шумен и кой ще се извини на шуменските симфоници и тяхната публика за отношението към празничния концерт?

Валентина МИНЧЕВА

Снимка Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име