Павел Златаров – концертмайстор на Софийска филхармония и пианистът Ивайло Василев с общ концерт пред публиката в Шумен. Неотдавна двамата се завърнаха от турне в САЩ, по време на което посетиха 30 града. Този четвъртък, 6 юни, Павел Златаров ще застане на диригентския подиум, а Ивайло Василев ще “възроди” Петия концерт от Бетовен, с който обра овациите на публиката зад Океана. Програмата включва още Втора симфония от същия композитор, съобщиха от Симфониета – Шумен. 

Ивайло е 16-годишен младеж с впечатляваща колекция от над 30 награди от международни конкурси в България, Русия, Сингапур, Финландия, Казахстан, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Белгия, Великобритания, които в голямата си част са Първи и Гран-при. Ученик на проф. Борислава Танева, той е финалист в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света като Cliburn Junior Festival and Competition (2023), „Wunderkinder“ (Италия, 2018), „Astana Piano Passion“ (Казахстан, 2017), „Москва встречает друзей“ (Москва, 2019) и др. Незабравима остава блестящата му победа в Международния конкурс „Щелкунчик“ (2018). 

Не е необичайно концертмайсторите да проявят интерес към дирижирането. Този интерес не подминава Павел Златаров и през 2003 година започва обучението си по диригентско майсторство. Взима уроци при проф. Васил Казанджиев. Една година по-късно се включва в програмата за дистанционно обучение на Борда на Кралските музикални колежи-Лондон (ABRSM) и през 2008г. защитава с отличие магистърска степен по дирижиране FRSM (Fellowship of Royal Schools of Music).

Павел Златаров дирижира с голям успех водещи симфонични и камерни състави като Софийската Филхармония, Плевенска филхармония, Симфониета „София“, AGBU Sofia Chamber Orchestra, Президентски камерен оркестър на Киргизстан. Той е редовен гост-диригент на образователните концерти на „Фортисимо Фамилия“ и Софийска филхармония.

Симфоничният концерт на 6 юни започва в 19:05 часа в зала “Проф. Венета Вичева”. Билети за събитието ще се продават на място един час преди началото, а предварителната продажба е само онлайн през сайта на Симфониета – Шумен. 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име