Солистите с шуменската Симфониета закриха концерта

Най-ревностните почитатели на класическата музика пребориха юнската жега и дойдоха за концерта на Симфониета-Шумен. Душно, тежко, облени в пот посрещнахме Любомир Денев – син, главен диригент на нашите филхармоници, които представиха програма с шест солисти. Както винаги усмихнат и енергичен, той се пошегува с публиката: „Приготвили сме страхотна програма! Ще нажежим обстановката. Ако на някой му е студено, приготвили сме одеялца. Приятно слушане”.

Тук е мястото да припомним, че преди месец Любомир Денев – син, диригент и композитор, стана носител на отличието „Златно перо”. Призът  е учреден през 1996 г. от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ като част от отбелязването на 24 май и с цел да се насочи общественото внимание към работата на творците, въплътили в своите произведения националния дух и ценности. Никой от домакините в Шумен не се сети да го поздрави за наградата.

Началото беше концертът за валдхорна и оркестър №3 на Моцарт. Солист беше младият Самуил Златев, възпитаник на проф. Владислав Григоров в класа по валдхорна на музикалното училище „Любомир Пипков” в София. Присъединява се към младежката филхармония „Пионер” под ръководството на Любомир Денев младши. Става носител на отличия на конкурси у нас и в чужбина, посещава класовете на световно известни валдхорнисти. Участва в младежкия оркестър на  Консерваторията в Нидерландия. През 2022 г. става част от оркестъра на БНР.

Ентусиазиран, с бяла риза и широк поглед от сцената със своя обой е вече русенецът Павел Пенев, за чието изпълнение в Шумен беше пристигнала майка му. Още от малък свири с големи ансамбли. Диапазонът му е от бароковата музика до съвременни импровизации. През студентските си години в Германия концертира в много градове. Казва, че иска да свири „с хора за хора”. С шуменските филхармоници той беше солист на концерт на Белини  и спечели симпатиите ни.

Наташа Узунова – флейта и Радостин Златинов – кларинет представиха с оркестъра много популярна тарантела на Камий Сен-Санс. Тя е солист на филхармониите във Враца, Видин, Шумен, а той – на операта във Варна и Симфониета-Шумен. И двамата имат професионални изяви в САЩ.

Михаела Добрева – фагот, и диригентът Любомир Денев – син

И ето че излиза Михаела Добрева със своя фагот, който покрива почти целия й ръст, когато го постави прав на сцена. Беше солистка на концерта от Виктор Брунс в програмата. Тя завършва музикалното училище във Варна и Националната музикална академия „Панчо  Владигеров” в София. Изявите й започват с юношеската филхармония „Пионер”, а по-късно участва на фестивали във Франция и Германия.

Много приятен финал постави Радостин Златинов с концертино за кларинет и оркестър от Карл Мария фон Вебер. Живял едва 39 години, композиторът става известен с оперите си, но е и прекрасен симфонист със завладяваща мелодичност. Нашият кларинетист ни достави това удоволствие.

Тръгнахме си с настроение въпреки сивото дъждовно небе. Ще бъде горещо лято в пряк и преносен смисъл за музикантите. Любомир Денев – син представи творческите ангажименти през следващите месеци. Той каза: „През октомври 2022 година направих два концерта в Шумен с пианиста Емануил Иванов и челиста Атанас Кръстев. От януари 2023 година съм главен диригент на Симфониета-Шумен. Следващият сезон ще открием през октомври с цигуларя Светлин Русев. С него ще свирим Чайковски. През ноември ще представим нещо интересно с две цигуларки от Музикалната академия, дуото Маги Каменова и Теди Христева. Страхотна солова програма за две цигулки! С филхармония „Пионер” ще участваме в Международния варненски фестивал „Варненско лято”. На 14 юли ще бъдем в Пловдив с Мартин Денев, композитор и музикант, мой братовчед, с други музиканти ще свирим фюжън. През август сме в курортите „Албена”, Варна, „Константин и Елена”. Със Симфониета-Шумен имаме три изяви. Това е проект с песните на Йосиф Цанков, аранжимент на Милен Кукошаров и Велислав Стоянов – внук на композитора, най-популярният тромбонист в момента. Ще гостуваме в градовете Шумен, Варна, София”.

Миналата година с тази програма джазмените бяха в Шумен. Преживяването си струва още веднъж.  А ние остава да си пожелаем по-добра вентилация и ремонт на концертната зала „Проф. Венета Вичева”. Но както забелязват симфониците и публиката, в нея не влизат представители на местната власт. И въобще, под чие диригентство е шуменската култура? Нашите музиканти са професионалисти. Свирят при всякакви условия и доказват, че дори във времена на недофинансиране в пазарни условия правят стойностна музика. Два века световна класика в концертната програма на Симфониета-Шумен – това си е подарък на културния афиш на всеки град!

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име