Протест на СБЖ срещу некоректен наемател. Сн СБЖ

Четвърта година Съюзът на българските журналисти /СБЖ/ не може да изгони от имота си на бул. „Граф Игнатиев“ некоректен наемател, чийто договор отдавна е изтекъл, но отказва да напусне и продължава да работи, без да плаща наем. Водят се съдебни дела, но докато те минат през всички инстанции, бившият наемател продължава да окупира чуждия имот, в който е отворен известен столичен ресторант и да печели от него, а СБЖ трупа само загуби

Затова делегатите на Общото събрание на СБЖ, което се проведе в края на седмицата, излязоха на протест срещу фирмата с лозунги „Вън натрапниците от Дома на СБЖ!”, „4 години незаконна окупация на журналистическа територия”, „Да се изпълнят решенията на съда”, „Настаняването в чужд дом е самоуправство”.

От името на протестиращите членове на СБЖ говори председателят на Съюза Снежана Тодорова. Тя припомни историята на казуса с фирмата „Валедо 1”, която през 2012 г. сключва договор със СБЖ за наемане на две помещения в приземния етаж на сградата на Съюза и разполага в тях ресторант.

Въпреки възниквалите периодично през годините проблеми около издължаването на наемателя, до 2020 г. те са решавани в общо взето коректен дух. Но през 2020 г. СБЖ поставя пред „Валедо 1” ребром въпроса за погасяването на натрупаните неплатени наеми. Тъй като наемателят не изплаща задълженията си, на 4 септември 2020 г. СБЖ прекратява договора за отдаване под наем на своята собственост. Според клауза от този договор той се смята невалиден още след първия месец с неплатен наем – а са натрупани доста повече месеци.

Трябва да се знае още нещо за сключения през 2012 г. първоначален договор. Той е със срок от 3 години и е подновяван след това на два пъти със същия срок. На 1 ноември 2021 г. изтича и срокът на последното подновяване. Така че по никакви параметри „Валедо 1” отдавна не разполага със законово основание да ползва помещенията на СБЖ и да печели от тях. А фирмата продължава да го прави вече четвърта година, без да плаща нито лев.

През това време се водят съдебни дела между СБЖ и „Валедо 1”. Фирмата предявява свои претенции към Съюза, но на първа инстанция съдебното решение е в полза на СБЖ. Минало е вече делото и на втора инстанция, макар че съдебното решение още не е публикувано. Снежана Тодорова допуска, че „Валедо 1” ще обжалва и пред трета инстанция.

Годините минават, а СБЖ не може да ползва законния си имот и не може да го отдаде на друг, коректен наемател, за да има възможност да получава от него приходи, които да влага в дейността на Съюза в защита на журналистическите права и свободи.

Има и още един парадокс: освен че държи практически окупирана законна територия на СБЖ, печели от нея и не плаща наем, „Валедо 1” не плаща и консумацията на вода във въпросните помещения. Тази консумация не е за подценяване – все пак там действа ресторант. Всички тези разходи се покриват за сметка на СБЖ като собственик

„Ще минем през всички съдебни инстанции, ще изчакаме съдебните решения. Но настояваме некоректна фирма, която юридически вече не е и наемател, да напусне незабавно нашата територия. Възмутително е, че тя не само не ни изплаща вече внушителния си натрупан дълг, но ни причинява и още постоянни материални загуби,” обясни Тодорова.

Още един важен детайл от казуса е, че според чл. 7 от изтеклия договор за наем, при пребиваване в помещенията без правно основание наемателят трябва да плаща по 500 евро на ден обезщетение за собственика. Нещо, което „Валедо 1” също не прави, а дължимата сума продължава да набъбва.

Против всички тези нарушения и в защита на правата на СБЖ и на журналистите се изказа и членът на УС на СБЖ Ани Заркова. Друг член на Управителния съвет, Дарина Маринова, изтъкна, че в подобен тежък казус може да се окаже и всеки гражданин, отдал своя собственост под наем и попаднал на некоректен наемател. „Ето защо нашият протест е и в защита на правата на гражданите, в защита на правовата държава,” каза Дарина Маринова.

„Журналистиката в България е убивана и чрез икономическо задушаване, както всички знаем. Същото се опитват да приложат и към СБЖ, но ние няма да мълчим. Протестът ни е и срещу това,” подчерта Снежана Тодорова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име