Мария Григорова и Милен Димитров на шуменска сцена

Талантливият и обичан актьор и режисьор Милен Димитров спечели и на последна инстанция делото срещу директора на шуменския театър за уволнението си от трупата в началото на миналата година.  Със свое определение, публикувано днес, Върховният касационен съд потвърждава решението на Окръжният съд в Шумен, че освобождаването на актьора е незаконно и осъжда ДКТ „В. Друмев“ да му заплати сумата от 5193 лв. обезщетение за периода от февруари 2019 г. до август 2019 г. Театърът трябва да плати и съдебните разноски пред ВКС от 750 лв.  

Припомняме, че Милен Димитров спечели делото и на първите две инстанции. Първо Районният, а после и Окръжният съд в Шумен отмениха заповедта на директора на „ДКТ „В. Друмев“ Димитър Димитров като незаконна и възстановиха уволнения актьор на работа.

Театърът оспори решението пред Върховния съд, но ВКС потвърди становището на магистратите в Шумен.  Съдът намира, че директорът на трупата е направил реални съкращения, като е намалил 15-те бройки за актьори на 10.5 щатни бройки за същата длъжност.  При тази процедура обаче директорът не е спазил законовите изисквания, постановява съдът и посочва, че работодателят не е извършил подбор, който в конкретния случай е негово задължение и част от изискванията за законосъобразност на уволнението.

Въззивният съд е разгледал писмения отговор на директора на театъра, който твърди, че лично бил извършил подбора, като отчитал натовареността и ангажираността на актьорите и броя на  участията им в постановки и представления.  След като анализира всички доказателства по делото обаче, ВКС стига до извода, че подбор не е извършван.

Въпреки този генерален извод, който е достатъчен, за да се признае уволнението за незаконно, въззивният съд е развил и допълнителни мотиви. Той е приел, че дори да е имало подбор, той не отговаря на законовите изисквания за законосъобразност според начина, по който директорът на театъра твърди да го е извършил. Първо, възвивният съд е констатирал, че в атестационните карти има поправки и добавки, а крайните оценки са неясни. Второ, при преценката за натовареност, в т.ч. брой участия в постановки и представления, директорът е изключил новоназначените актьори. Те също следва да участват в подбора по всеки приложен показател наравно с останалите актьори. Трето, критерият „натовареност“ директорът не е приложил математически – според броя на представленията с участието на актьора, а според това дали конкретното участие предполага „високомайсторски актьорски способности“.  

С тези мотиви ВКС потвърждава решението на Шуменския окръжен съд за незаконното уволнение на Милен Димитров и постановлението ДКТ „Васил Друмев“ да му заплати обезщетение от 5193 лв. дължими заплати за периода след уволнението му.

Определението не подлежи на обжалване.

Още един уволнен актьор от трупата – Мария Григорова, осъди на две инстанции театъра за незаконното си уволнение. Очаква се решението на ВКС и по нейния случай.

Припомняме, че Милен Димитров и Мария Григорова бяха уволнени на 7 януари 2019 г. „Нов скандал в шуменския театър – уволняват без обяснения емблематични актьори“ – така нашето издание информира за случващото се в театъра година след встъпването в длъжност на директора Димитър Димитров.  На 7 януари м.г. той връчи предизвестия на един от най-награждаваните хора в театъра – актьора и режисьор Милен Димитров и на актрисата Мария Григорова.  Двамата бяха част от екипа, който спечели със спектакъла „Оттук започва България“ някои от най-престижните отличия за актьорско изкуство, беше удостоен с наградата на Шумен за 2017 г., с голямата награда за цялостен спектакъл на фестивала „Друмеви театрални празници” през 2016 г. и с номинация за „Аскеер“.  Двамата талантливи актьори получиха заповеди за освобождаване от работа по обиден начин – без обяснения и без дори да се срещнат лице в лице с работодателя, който ги изгони от трупата. Заповедите им били връчени не от самия директор, а от неговата секретарка, съобщи тогава Милен Димитров.  https://radian.bg/2019/01/11/nov-skandal-v-shumenskia-teatar-uvolnyavat-bez-obyasnenia-emblematichni-aktyori/

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. Какъвто министърът, такъв и директорът. Новата кадрова драма в шуменския театър показва какви некадърници управляват Мелпомена и цялата култура на града. Срам за града на Друмев! Празни салони преди пандемията и след нея…

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име