Читалище "Добри Войников" - Шумен.

Шуменското народно читалище „Добри Войников-1856“ ще отбележи своята 165-годишнина с празничен концерт на 23 септември, четвъртък. Официален гост на тържеството ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

Честването ще се състои ще започне в 18 ч. утре в градинката пред читалището. Празничният концерт е с участието на вокални и танцови състави към читалището – смесеният хор „Родни звуци“, ансамбълът за народни песни „Панайот Волов“, детският танцов ансамбъл „Пъргавелче“, танцовият ансамбъл „Гайтани“, вокалната формация „Малка серенада“ и балетното студио „Перли“. Ще бъде представен и кратък откъс от първото театрално представление „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, което се е състояло преди 165 години на сцената на шуменското читалище. Гост-изпълнител в програмата ще бъде Хайгашод Агасян.

НЧ „Добри Войников“, което е било средище на богат културен живот през Възраждането, е основано през пролетта на 1856 г. С него са свързани началото на читалищното дело у нас, първото честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, началото на българския театър, оперетното дело в България и първата детска библиотека, припомнят от община Шумен.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име